Heb ik recht op omgang met mijn kind na een scheiding?

· 3 min read
Heb ik recht op omgang met mijn kind na een scheiding?

Sinds 2009 zijn ouders wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Uit een ouderschapsplan moet blijken hoe de ouders de zorg en de omgang met de kinderen regelen. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de zorg- en de omgangsregeling. In een omgangsregeling, ook wel bekend als bezoekregeling, staan alle afspraken die jullie maken over de omgangsregeling. Het is aan jullie om te bepalen wie de verzorgende ouder is. Dit is de ouder die de meeste zorg- en opvoedingstaken op zich neemt.
Jullie mogen zelf de invulling van het ouderschapsplan bepalen. Wel ben je verplicht over enkele zaken afspraken te maken. Wil je via de rechter de omgangsregeling aanpassen of op korte termijn een beslissing afdwingen? Je hebt dan een gespecialiseerde advocaat nodig die je hierbij helpt. Als je op korte termijn een besluit van de rechter nodig hebt, kun je een kortgedingprocedure opstarten. Een kortgedingprocedure is een versnelde procedure waarin de rechter een voorlopige uitspraak doet.
De verantwoordelijkheid voor omgang en de afspraken die voor en over het kind moeten worden gemaakt liggen hierbij nooit bij het kind, maar altijd bij de ouders. Bij het vaststellen van een omgangsregeling is het belang van het kind uiteraard het uitgangspunt,  https://nl.quora.com/profile/Advocaat-Familierecht-Venlo  rechten of de belangen van de ouders. Dit belang kan op verschillende manieren gediend worden.  informatieve post  leeftijd van de kinderen speelt hierbij een grote rol.
Om de dag wisselen heeft vaak niet de voorkeur, omdat dat voor onrust bij het kind kan zorgen. Bij mediation naast rechtspraak lossen partijen samen hun conflicten op. Dat doen ze via bemiddeling van een onafhankelijke mediator. Mediation kan op elk rechtsgebied en op elk moment in de rechtszaak. De rechter kan het voorstellen of u kunt het zelf aanvragen. Zo kunt u uw meningsverschil misschien bijleggen en hoeft u niet (meer) naar de rechter.
     Contact Us               Advocaat Familierecht Venlo         Email: [email protected]                     Phone: +31773690146                           Kaldenkerkerweg 20               Venlo, Limburg, NL 5913 AE                        
Een afspraak kan zijn dat de kinderen de ene week bij de moeder wonen en de andere week bij de vader. Naarmate het kind ouder wordt, kan er steeds worden uitgebreid om zo te evolueren naar een gelijkmatig gedeeld verblijf. Vanwege de ingrijpende impact op het kind worden deze maatregelen alleen in uitzonderlijke situaties toegepast. Het belang van het kind staat namelijk altijd voorop bij de vraag welke sanctie passend is.
In Nederland raakt 1 op de 4 kinderen binnen een jaar na de scheiding het contact kwijt met een van beide ouders, in 90 % van de gevallen de vader. In de praktijk kom ik vaak de situatie tegen waarin een van beide ouders meer contact met de kinderen wil, en de andere ouder het daar niet mee eens is. Dan kunt u de rechter vragen om een zorgregeling of omgangsregeling. Ook uw kinderen kunnen de rechter vragen om een zorgregeling of omgangsregeling.
Als u het hierover niet eens kunt worden ligt het voor de hand dat u hierbij de hulp inschakelt van een deskundige. Zwart-Peters Familierecht heeft ruim 20 jaar ervaring met het bemiddelen van ouders over het treffen van een omgangsregeling. U kunt, indien dit voor u tot de mogelijkheden behoort, het beste samen een afspraak maken, voor een eerste gesprek. In de hiervoor beschreven derde situatie is het wel van belang dat ouders zich naar elkaar bereidwillig (blijven) opstellen.
Een omgangsregeling van een baby ziet er mogelijk anders uit dan een omgangsregeling voor een peuter of kind in de puberteit. Een baby is natuurlijk veel afhankelijker van de ouder(s) dan een zoon of dochter van 16. Daarnaast kan het zijn dat de baby borstvoeding krijgt, wat beduidende invloed heeft op de omgangsregeling. Onthoud dat jullie zelf de afspraken kunnen invullen.
Naast het week op week af schema bestaan er meerdere mogelijkheden om co-ouderschap vorm te geven. Een mediator zal met u bespreken om in ieder geval de vrije tijd en de zorg voor de kinderen zoveel mogelijk te verdelen tussen de ouders. Op deze manier zijn beide ouders voor een deel verantwoordelijk voor de zorg, maar hebben ze ook evenveel vrije tijd met de kinderen. Heb je behoefte aan een voorbeeld van een omgangsregeling om je beter voor te bereiden op het opstellen van een dergelijke regeling? Je goed informeren en voorbereiden op de afspraken die jullie over de omgang van jullie kinderen gaan maken is het halve werk. Als jullie nu tijd en aandacht besteden aan deze afspraken geeft dat de meeste kans dat deze in de toekomst goed gaan werken.